Alkoholmätare

alkoholmätare

Alkoholmätare, även kända som alkoholtestare eller alkoholmätinstrument, är avgörande verktyg för att kontrollera alkoholkonsumtion och förhindra fyllekörning. Dessa apparater används av poliser, företag, och enskilda individer för att mäta alkoholhalten i en persons kropp. Men hur fungerar egentligen en alkoholmätare? Här kommer vi att utforska de grundläggande principerna bakom dessa enheter och de olika teknikerna som används för att mäta alkoholnivåer.

Alkoholens påverkan på kroppen

Innan vi dyker djupare in i hur alkoholmätare fungerar, är det viktigt att förstå hur alkohol påverkar kroppen. Alkohol, eller etanol, är en psykoaktiv substans som påverkar centrala nervsystemet. När en person konsumerar alkohol, absorberas den i blodomloppet och börjar påverka olika organ och system i kroppen.

Alkoholens eliminering från kroppen

Ett viktigt koncept att förstå när det gäller alkoholmätare är processen för alkoholens eliminering från kroppen. Kroppen metaboliserar alkohol i en konstant takt, och den vanligaste hastigheten är cirka 0,015–0,020 gram alkohol per deciliter blod per timme. Detta är grunden för de flesta alkoholmätare.

Passiv och aktiv mätning

Det finns två huvudsakliga sätt att mäta alkoholhalten i en persons kropp: passiv och aktiv mätning.

 1. Passiv mätning: Passiva alkoholmätare, såsom interlock-system i fordon eller mätare i offentliga platser som barer och nattklubbar, mäter alkoholhalten i luften som en person andas ut. Dessa mätare är utformade för att upptäcka alkoholdroppar i andningsluften och indikerar om en person har konsumerat alkohol. De används främst för att förhindra fyllekörning eller för att neka tillträde till platser där alkoholkonsumtion är begränsad.
 2. Aktiv mätning: Aktiva alkoholmätare, som ofta används av polisen vid trafikkontroller, mäter alkoholhalten direkt i en persons blod eller andedräkt. Dessa enheter kräver en viss grad av samarbete från den testade individen och ger en mer exakt mätning av alkoholhalten i blodet.

Tekniker för alkoholmätning

Det finns flera olika tekniker som används för att mäta alkoholhalten i en persons kropp. De två vanligaste metoderna är:

 1. Andedräktstester (Alkoholmätare): Andedräktstest är den vanligaste metoden för att mäta alkoholhalt. Detta görs genom att personen pustar i en enhet som analyserar alkoholinnehållet i utandningsluften. Denna teknik bygger på principen att alkoholhalt i andedräkten korrelerar med alkoholhalt i blodet.
 2. Blodprov: Blodprov är den mest exakta metoden för att mäta alkoholhalten, men den kräver att en blodprov tas och analyseras i ett laboratorium. Detta används vanligtvis i mer seriösa rättsliga sammanhang.

Hur fungerar en alkoholmätare?

För att förstå hur en alkoholmätare fungerar, låt oss ta en närmare titt på andedräktstester. Dessa enheter använder sig ofta av en teknik som kallas ”elektrokemisk sensor”. Här är de grundläggande stegen:

 1. Provtagning: När en person pustar in i enheten, samlar den in en prov av andningsluften.
 2. Gasdiffusion: Provet av andningsluften passerar genom en membran som tillåter alkoholmolekyler att passera igenom.
 3. Elektrokemisk reaktion: Inuti enheten finns en elektrod som är täckt av ett ämne som reagerar med alkoholmolekylerna. Denna reaktion genererar en elektrisk ström.
 4. Mätning av strömmen: Den genererade elektriska strömmen mäts och omvandlas till en alkoholhalt.

Detta är en förenklad beskrivning av hur en alkoholmätare fungerar. De faktiska enheterna är mer komplexa och kan ha flera sensorer för att förbättra noggrannheten.

Köpa alkoholmätare för privat bruk

Många människor överväger att köpa alkoholmätare för privat bruk, och det finns ett brett utbud av dessa enheter tillgängliga på marknaden. Men innan du köper en alkoholmätare för personlig användning, finns det några saker du bör tänka på och bästa tipset är att köpa en alkoholmätare som vunnit bäst i test:

 1. Syftet med användningen: Innan du köper en alkoholmätare är det viktigt att klargöra varför du behöver den. Om det är för personlig hälsa och säkerhet, för att se till att du är alkoholfri innan du kör eller utför andra aktiviteter, kan en enklare och mer prisvärd enhet vara tillräcklig. Å andra sidan, om du vill ha en högkvalitativ enhet för professionellt bruk, kan det vara värt att investera i en mer avancerad modell.
 2. Kalibrering och noggrannhet: Noggrannheten är avgörande när det gäller alkoholmätare. De billigaste enheterna kan vara mindre exakta än de mer avancerade. Du bör vara medveten om att enhetens noggrannhet kan försämras över tid och att de ibland kan kräva kalibrering. Kolla tillverkarens rekommendationer och se om det finns enkla sätt att kalibrera enheten när det behövs.
 3. Funktioner och användarvänlighet: Titta på de olika funktionerna som erbjuds av alkoholmätaren. Vissa kan ha extra funktioner som Bluetooth-koppling till din smartphone, möjlighet att spara resultat, eller användarprofiler. Du bör välja en enhet som passar dina specifika behov och som du känner dig bekväm med att använda.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*