I Sverige är regionerna ansvariga för att tillhandahålla en stor del av hälso- och sjukvårdstjänsterna. Regionerna är politiska enheter som har bildats för att samordna hälso- och sjukvården samt andra regionala uppgifter inom exempelvis trafik, kollektivtrafik och kultur.
Sverige är indelat i totalt 21 regioner, varav 20 stycken är landsting och det sista är Region Gotland. Regionerna ansvarar för att se till att befolkningen har tillgång till en högkvalitativ hälso- och sjukvård som är jämlik och tillgänglig för alla oavsett bostadsort och socioekonomisk status.
Regionerna ansvarar för en mängd olika hälso- och sjukvårdstjänster, bland annat primärvård som exempelvis vårdcentraler, akutsjukvård, specialistsjukvård, rehabilitering, tandvård och psykiatri. Regionerna ansvarar också för förebyggande hälsoarbete, smittskydd, folkhälsa och tandvårdsstöd.
Regionerna finansieras huvudsakligen genom skatter, men även genom statliga bidrag och patientavgifter. Varje region har en politiskt tillsatt ledning och en professionell förvaltning som ansvarar för att planera, organisera och leverera hälso- och sjukvårdstjänster i regionen.
I sammanfattning är regionerna i Sverige politiska enheter som ansvarar för att samordna och tillhandahålla hälso- och sjukvårdstjänster, samt andra regionala uppgifter. Regionerna finansieras huvudsakligen genom skatter och har en politiskt tillsatt ledning och en professionell förvaltning som ansvarar för att planera, organisera och leverera hälso- och sjukvårdstjänster i regionen.