Din tandhälsa avslöjar hur du mår!

Tänderna är en viktig del av helheten och ett tecken på god hälsa. Om du har dålig munhygien, missfärgningar eller andra problem med tänderna kan det vara ett tecken på att något annat inte står rätt till i kroppen. Att sköta om sin tandhälsa är alltså viktigare än du tror! Genom regelbundna besök hos tandläkaren och bra munvård hemma kan du förebygga problem och därmed må bra i hela kroppen.

Det här säger ditt tandkött om din hälsa

Ditt tandkött är ett viktigt indikator på din allmänna hälsa. Om ditt tandkött är rött, svullet och blöder lätt när du borstar tänderna så kan det vara ett tecken på att du har gingivit vilket är en vanlig form av tandköttsinflammation. Gingivit orsakas ofta av bakteriebeläggningar som bildas när man inte rengör sina tänder ordentligt. Det kan också vara ett tecken på att du har diabetes eller andra systemiska sjukdomar som försvagar immunförsvaret. Om du upplever problem med ditt tandkött är det viktigt att kontakta din tandläkare för att få råd om hur det bör behandlas. Genom att ta hand om ditt munhälsa kan du undvika allvarliga komplikationer som kan leda till mer allvarliga hälsoproblem i framtiden.

Vad är det som orsakar dåliga tänder?

Det finns många faktorer som kan orsaka dåliga tänder, inklusive brist på rätt tandvård, ärftlighet och livsstilsfaktorer. Många människor lider av tandgnissel och tandpressning vilket kan leda till dåliga tänder. Brist på rätt munvård är också en vanlig orsak till dåliga tänder. Om du inte borstar dina tänder regelbundet eller använder tandtråd kan det leda till att plack och bakterier byggs upp och orsakar karies. Även om du har en god munhygien kan ärftliga faktorer spela en roll när det gäller tänder. Vissa personer har en högre risk för att utveckla karies eller andra problem med sina tänder. Livsstilsfaktorer som tobaksanvändning, stress och diet kan också bidra till att försvaga tandköttet och leda till dåliga tänder.

Så gör du det bästa för dina tänder och munhälsa

Ta hand om tänderna ordentligt. Börja med att borsta tänderna minst två gånger om dagen. En fluorid-berikad tandkräm är bra att använda efter varje måltid. Använd en mjuk borste för att undvika skador på tandköttet. Byt ut din borste regelbundet ungefär varannan månad. Det är viktigt att flossa dagligen för att ta bort matrester som fastnat mellan tänderna. Besök din tandläkare regelbundet för professionell rengöring och undersökningar. Undvik sockerrika livsmedel som kan leda till karies och andra problem med munhälsan. Drick mycket vatten för att spola ut eventuella rester av mat från munnen. Genom att vara noggrann kan du hålla dina tänder och munhälsa i toppform!